Sıkça Sorulan Sorular

  • Oturduğum yerin yanındaki işletme yüksek sesli müzik yayını yapıyor. Ne yapabilirim?

    Öncelikle şikayetinizi bir dilekçeyle veya hizmet merkezimizi arayarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze iletmeniz gerekiyor. Gürültü gündüz kaynaklıysa müdürlüğümüz gerekli incelemeleri yaparak müdahalede bulunuyor. Gürültü gece kaynaklıysa öncelikle işletmenin ruhsatları kontrol ediliyor. Ardından desibel ölçümü için ilgili kuruma başvuruluyor.Oturduğum yerin yanındaki işletme yüksek sesli müzik yayını yapıyor. Ne yapabilirim?

  • Klima ve/veya jeneratörün yüksek ses sorununu kime şikâyet etmeliyim?

    Öncelikle şikâyetinizi bir dilekçeyle veya hizmet merkezimizi arayarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze iletmeniz gerekiyor. Bir uzman alanda klima veya jeneratörün gürültü değerini kontrol ediyor. Gerekli işlemlerin yapılması sağlıyor.

  • Ramazan aylarında davulcunun yarattığı gürültü kirliliğini hangi kuruma şikâyet edebilirim?

    Beşiktaş Müftülüğü’ne başvurabilirsiniz. 

  • Kafe ve barlar saat kaça kadar yüksek sesle müzik yayını yapabiliyor?

    Bir işletmenin müzik yayını yapabilmesi için “canlı müzik izin belgesi” alması gerekir. Bu belge işletmenin ruhsatıyla paralellik gösterir. Örneğin gece ikiye kadar açık “canlı müzik izin belgeli” bir işletme bu saate kadar müzik yayını yapabilir. Eğer bu işletme gece üçte, yani ruhsatın dışında bir saatte yayın yapıyorsa Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze şikâyette bulunabilirsiniz. 

  • Apartmanların cephelerini kaplayan klimalarla ilgili bir kısıtlama var mı?

    Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında “Apartman Genel Kurulu” bu konuda karar alma yetkisine sahiptir. Apartmanda oturanlar bu kararlara uymak zorundadır. Eğer böyle bir karar yoksa şikâyetçi yönetime “ihtarname” ile uyarmalıdır. Belediyemizin bu konuda klimaları sökme ve benzeri işlemlerde bulunma yetkisi bulunmuyor. 

  • Baz istasyonları ile ilgili şikâyetlerimi nereye bildirebilirim?

    Türkiye çapında bu konuyla ilgili tek yetkili var: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

    Beşiktaş sınırları içindeki şikâyetlerinizi bu kurumun İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yapabilirsiniz.
    Adres: İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Havalimanı Kavşağı DTM Plaza A2 Blok Kat 7

    Yeşilköy-İSTANBUL

    Tel:(0212) 465 62 62  Faks:(0212) 465 62 76

    Internet adresi: www.btk.gov.tr

  • Alt katımdaki restorandan gelen kokulardan şikâyetçiyim, ne yapmalıyım?

    Belediye hizmet merkezine veya Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze başvurabilirsiniz. 

  • Karşımdaki hamamın bacasından çıkan dumandan rahatsız oluyorum. Ne yapmalım?

    Belediye hizmet merkezine veya Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze başvurabilirsiniz. Müdürlüğümüzün uzmanları yerinde inceleme yaparak baca-filtre-havalandırma ve benzeri kontrolleri yaparak müdahalede bulunuyor. 

  • Kömür kullanma konusunda sınırlamalar var mı?

    Kentimizin neredeyse tamamında kömür kullanımına rastlanmamaktadır. Ancak kullanmak isteyen kentlilerimiz “menşei belgeli” kömürler almalı, yakma esnasında plastik ve türevleri kullanmamalı, havalandırma bacalarını düzenli aralıklarla itfaiyeden yetki almış lisanlı firmalara temizletmelidir. 

  • Denize yemeklerini döken ve/veya pisliğini deşarj eden bir işletmeyi nereye şikâyet edebilirim?

    Bu konularda anlık müdahale çok önemlidir. Eğer yanınızda bir fotoğraf makinesi varsa bu uygunsuz işlemi hemen fotoğraflayın. Ardından hizmet merkezimizi arayarak veya belediyemize gelerek Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze başvurabilirsiniz. 

  • Denizdeki kirliliğin temizlenmesi için nereye başvurabilirim?

    Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne yapılan şikâyetler gün içerisinde yanıtlanıyor ve kirlilik bertaraf ediliyor.

  • Atıkların kaynağında ayrı toplanması için neler yapıyorsunuz?

    Belediyemiz  ambalaj atıklarını (geri dönüştürülebilir atıklar-kâğıt, metal, plastik ve cam atıklar), bazı tehlikeli atıkları (atık piller ve bitkisel atık yağlar), elektrikli ve elektronik atıkları (beyaz eşya, küçük ev aletleri, elektrikli ofis malzemeleri, bilgisayar, klima ve benzeri), tıbbi atıkları, hafriyat atıklarını ve atık lastikleri kaynağında ayrı toplamaktadır.

  • Atıkların kaynağından toplanması işlemi ücretli bir hizmet mi?

    Hafriyat atıkları ücret alınarak toplanıyor. Diğer tüm atık alma işlemleri ücretsizdir. 

  • Geri dönüştürülebilir atıklarımı diğer atıklardan ayrı biriktirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Biz geri dönüştürülebilir atıklarını kaynağında ayrı biriktirmek isteyen kentlilerimizi öncelikle işyeri ve hane olarak ikiye ayırıyoruz. Evinizde atıklarınızı ayrı ayrı biriktirmek istiyorsanız, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz binanıza çöp toplama konteynerinden ayrı olarak ambalaj atık toplama konteyneri bırakıyor. Binanızdan çıkan ambalaj atıklarını, mahalleniz için belirlenmiş toplama gününde alıyoruz. Eğer konteyner yerleşimine imkân vermeyecek bir bölgedeyseniz veya konteyner dolduracak miktarda atık toplayamıyorsanız mahalleniz için belirlenmiş atık toplama gününde biriktirdiğiniz ambalaj atıklarını binanızın önüne çıkarmanızı rica ediyoruz.

    İşyerinizde atık ambalajları toplamak isterseniz size çalışan sayınızla orantılı olarak iç mekân kutusu (35x70x70 cm ölçülerinde polipropilen mavi biriktirme kutusu) bırakıyoruz. Binanızdan çıkan ambalaj atıklarını, mahalleniz için belirlenen toplama gününde toplanmak üzere bu kutuda biriktirmenizi rica ediyor. Eğer sokağınızda ambalaj atığı konteyneri varsa kutunuz dolduğunda bu konteynere boşaltabilirsiniz. İşyeriniz fazla miktarda ambalaj atık üretiyorsa (market, otel vs.) işletmenize özel bir planlama yapıyoruz ve o plan doğrultusunda atıklarınızı topluyoruz. 

  • Mavi kutular ve konteynerler için bir ücret ödemem gerekiyor mu?

    Hayır, gerekmiyor.

  • Mahallemizde geri dönüştürülebilir atıklar hangi günler toplanmaktadır?

    Pazartesi

    Salı

    Çarşamba

    Perşembe

    Cuma

    Balmumcu

    Arnavutköy

    Abbasağa

    Akat

    Etiler

    Dikilitaş

    Bebek

    Cihannüma

    Konaklar

    Nispetiye

    Gayrettepe

    Kuruçeşme

    Muradiye

    Levent

    Ulus

     

    Kültür

    Sinanpaşa

     

     

     

    Levazım

    Türkali

     

     

     

    Mecidiye

    Vişnezade

     

     

     

    Ortaköy

    Yıldız

     

     

  • Atık pillerimi diğer atıklardan ayrı biriktirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Konu ile ilgili tüm Türkiye’de yetkilendirilmiş kuruluş TAP Derneği’dir. Belediyemiz TAP Derneği ile koordinasyon içinde atık pil kutusu dağıtımı gerçekleştiriyor ve bu kutular dolduğunda vatandaşlarımızdan alarak TAP Derneği’ne değerlendirilmek üzere (geri dönüştürülebilir ise ilgili tesise yönlendirilmesi, değil ise bu işe özel hücrelere gömülmesi) teslim ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne ulaştığınız takdirde en geç iki iş günü içerisinde atık pilleriniz adresinizden alınmaktadır.

  • Bitkisel atık yağlarımı belediye verebilir miyim?

    Evinizde biriktirdiğiniz atık yağları mahalle muhtarlıklarına, kültür merkezlerimize, kafelere, belediyemize ait binalara, teslim edebilirsiniz. Atık yağları 5 litrelik su şişelerine biriktirmenizi öneririz. Toplanan atık yağlar bioelektrik üretiminde kullanılıyor. 

  • Elektrikli/elektronik atıklarımızı hangi sıklıkla topluyorsunuz?

    Atık hale gelmiş tüm elektrikli ve elektronik eşyalarınız belediyemizce adresinizden alınarak ilgili geri dönüşüm tesisine teslim ediliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bilgi verdiğiniz günden itibaren en geç 2 iş günü içerisinde e-atıklarınız adresinizden alınıyor.

  • Tehlikeli atıklarımızı uzaklaştırmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

    Elinizde tehlikeli atık var ise mutlaka “Tehlikeli atık geri kazanım/bertaraf tesisleri” ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu tip atıkların mutlaka “Tehlikeli atık taşıma lisansı” sahibi araçlarla taşınması ve transfer edilmesi gerekmektedir.

  • Omurilik felçlilerine destek olabilmek için mavi kapak biriktirdim. Kime teslim etmem gerekir ve tekerlekli sandalye nasıl temin edebilirim?

    Konu ile ilgili belediyemizin Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile bir protokolü bulunuyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne ulaştığınız taktirde en geç 2 iş günü içerisinde atık kapaklarınız adresinizden alınıyor ve TOFD’ye teslim ediliyor. Tekerlekli sandalye temini için aşağıdaki evrakların müdürlüğümüze teslim edilmesi gerkiyor:

    1. Sağlık Raporu
    2. Kimlik fotokopisi
    3. İkametgâh
    4. Fakirlik Belgesi
    5. İletişim Bilgileri (Adres ve telefon)