Atıklarınızı Dönüştürün


 

KAĞIT / METAL / PLASTİK

Kağıt, plastik ve metaller; katı atık toplama aracı (çöp arabası) ile değil, ambalaj atık toplama aracı (çöp arabası ile aynı formda, sadece üzerindeki giydirme/görseller farklı) ile toplanır. Biriktirme işlemi evlerde ve sahada ayrı ayrı yapılmasına rağmen (kağıt, metal ve plastikler birbirlerine karışmayacak şekilde biriktirilir) bunlar ambalaj atık toplama aracında birbirlerine karışırlar. Yani ambalaj atıkları, ayrıştırma tesisine geldiğinde karışıktırlar. Burada, araçtaki atık öncelikle sahaya boşaltılır ve bu üç tip atık haricinde araca girmiş başka atıklar varsa (organik atık, tehlikeli atık vb.) konuyla alakalı eğitimli personel tarafından ayıklanır. Daha sonra atık, ayrıştırma işlemi için banda alınır. Bu bantta her bir atık için görevli personel bulunur (mesela metal için üç kişi gibi) ve kendi konusu olan atığı toplam atık içerisinden ayıklar. Böylece bu üç tip atık ayrı ayrı elde edilmiş olur ve depolama şekline uygun olarak biriktirilip önce Geri Dönüşüm Tesisleri’ne, oradan da sanayiye hammadde olarak tesis edilir.

Belediyemiz, bu atıkların toplanması için 3 tip malzeme kullanmaktadır;

 

  • İç mekan kutusu: 35x35x70 cm ölçülerinde, mavi, polipropilen (plastik nevi) bir malzemedir. Sadece ofislere verilmektedir.
  • Geri Dönüşüm Konteynırı: 110x80x135 cm ölçülerinde, mavi, galvaniz sac bir malzemedir. Çok miktarda atık biriktirebilen noktalarda (otel, okul, site, kamu kurumu, hastane vb.) dış mekanda kullanılır.
  • Geri Dönüşüm Kumbarası: 115x110x160 cm ölçülerinde, mavi, galvaniz sac bir malzemedir. Atık atılabilmesi için üzerinde 4 adet göz bulunur. Yaya trafiğinin çok olduğu yerlerde (sokak ve caddelerde) kullanılır.

Geri dönüşüm kumbaralarının yerlerini belirten güncel listeye (harita görünümü) aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz;

https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=tr&mid=zPtU59-9IbLo.kqijEWZY5zy0

Ev veya ofislerinde kağıt, metal ve plastik atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktiren vatandaşlarımız, aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak atık kutularının boşaltılmasını temin edebilirler;

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com

Mahallelere göre toplama günleri listesi aşağıdaki gibidir;

Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma
Balmumcu Arnavutköy Abbasağa Akat Etiler
Dikilitaş Bebek Cihannüma Konaklar Nispetiye
Gayrettepe Kuruçeşme Muradiye Levent Ulus
  Kültür Sinanpaşa    
  Levazım Türkali    
  Mecidiye Vişnezade    
  Ortaköy Yıldız    

 


 

CAM

Cam atıkları, Türkiye’deki atık mevzuatına göre “Ambalaj Atığı” olarak değerlendirilmesine rağmen toplanması, iş ve işçi güvenliği açısından farklı bir özen gerektirdiğinden ve hidrolik presli araçların bu aksamlarına zarar verebildiğinden, diğer ambalaj atıklarından ayrı olarak sokaklara yerleştirilen cam kumbaraları aracılığı ile toplanmaktadır.

Belediyemiz, cam atıkların toplanması için yalnızca “cam kumbarası” kullanmaktadır.

Cam kumbarası; 110x40x160 cm ölçülerinde, yeşil veya beyaz, fiber bir malzemedir. Atık atılabilmesi için üzerinde 2 adet göz bulunur. (Yeşil tarafa renkli camlar, beyaz tarafa şeffaf camlar atılmalıdır). Dış mekanda, uygun görülen her alanda kullanılabilir. İlçemiz genelinde yaklaşık ~250 adet cam kumbarası bulunmaktadır. Cam kumbaralarının yerlerini belirten güncel listeye (harita görünümü) aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz;

https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=tr&mid=zPtU59-9IbLo.kdFNnIHdLgfI

Ev veya ofislerinde cam atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktiren vatandaşlarımız, kendilerine en yakın cam kumbarasına cam atıklarını boşaltabilirler. Cam kumbarasının boşaltılması talebi için aşağıdaki iletişim kanallarını kullanabilirsiniz;

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com

 

 

ATIK PİL ve AKÜMÜLATÖRLER

İlgili mevzuata göre (APAK Yönetmeliği) atık pillerin bölgemizden toplanması konusunda TAP Derneği (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği)  ve İ.B.B. (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) ile ortaklaşa çalışmaktayız. Peki toplanan atık piller ne oluyor?

Toplanan ve TAP’a teslim edilen atık piller öncelikle bir ayrıştırma işlemine tabi tutulmaktadır. Ayrıştırma bandında gerçekleştirilen bu işlemde piller şarj edilebilir ve edilemez olarak sınıflandırılmaktadır. Her iki sınıf için uygulanan işlemler farklıdır.

Şarj Edilebilir Piller;

Bunlar Nikel Kadmiyum, Nikel Metal Hidrid ve Lityum-İyon olmak üzere üç tipte incelenebilir. Civa, kurşun, nikel gibi değerli ağır metalleri içeren bu piller genellikle cep telefonu ve laptop bilgisayarlardan atık olarak çıkarılıp, ilgili Çevre Lisansı sahibi firmalar tarafından geri dönüştürülmek üzere yurtdışına gönderilmektedir. Bu işlemin TAP Derneği ile bir alakası yoktur. O anki metal borsasına göre hangi ülke iyi fiyat verirse o ülkeye gönderilmektedir (genellikle Belçika).

Şarj Edilemez Piller;

Çok büyük bir çoğunluğunu Alkali ve Çinko-Karbon pillerin oluşturduğu bu grupta henüz ülkemizde geri dönüşüm yapılamamaktadır. Yurtdışına geri dönüştürülmek üzere gönderilmeleri ise ekonomik açıdan henüz mümkün değildir. Bu sebeple, toplanan şarj edilemez piller TAP tarafından İstanbul’da 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kemerburgaz veya Odayeri Düzenli Depolama Sahaları’nda, İzmir’de ise Harmandalı Katı Atık Sahası’nda depolanmaktadır. Her üç sahada da TAP’ın atık pil depolama bölgeleri mevcuttur. Bu bölgeler yalnızca atık pillerin depolanmasında kullanılmaktadır. Bunlar yeraltında, atığın karakteristiğine uygun olarak oluşabilecek sızıntıların ekolojik etkilerini minimize edecek şekilde dizayn edilmiş betonarme hücreler şeklindedir.

Diğer atıklardan ayrı olarak biriktirdiğiniz atık pilleri Belediyemize bildirmeniz durumunda, en geç 3 işgünü içerisinde adresinizden teslim alıyoruz.

Ev veya ofislerinde atık pillerini diğer atıklardan ayrı olarak biriktiren vatandaşlarımız, aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak atıklarının teslim alınmasını ve değerlendirilmesini sağlayabilirler;

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com
 


 

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

Bitkisel yağlar gıda sanayinde sıvı ve katı formlarda kullanıldığı gibi boya sanayi ve oleokimyasal sanayinde de kullanılmaktadır. Ayrıca biyodizel ve biyogaz üretimi ile enerji üretimi de sağlanabilmektedir.

Rafine sanayinden çıkan soap-stock’lara, tank dibi tortularına, yağlı topraklara, kullanılmış kızartmalık yağlara, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağlara ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlara "bitkisel atık yağ" denilmektedir. Bitkisel atık yağların geri dönüşümü ile öncelikli olarak “biyodizel” üretimi gerçekleşmektedir.

Biyodizel; kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Kullanılmış kızartmalık yağlar ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir.

Belediyemiz sınırları dahilinde bütün mahalle muhtarlıkları, Belediye binamız ve okullarda bitkisel atık yağ bidonları mevcuttur. Evlerde biriktirilen atık yağlar, bu noktalara bırakılabilmektedir. Ayrıca atık yağ bidonu isteyen site veya apartmanlara da bidon verilmektedir.

Bidon dolup aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak haber verildiğinde, en geç 3 işgünü içerisinde Müdürlüğümüzce lisanslı firmaya bildirim yapılmakta ve boşaltımı gerçekleştirilmektedir.

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com

Ayrıca atık yağ bidonlarının yerlerini belirten güncel listeye (harita görünümü) aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz;

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=tr&authuser=0&mid=1yJoL_Q8UaEm3dQihMWJJ2yegT7k

 


 

ELEKTRONİK EŞYALAR

Atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE); elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağlı olarak çalışan ve atık haline gelmiş tüm ekipmanları tanımlar.

  1. Büyük ev eşyaları
  2. Küçük ev aletleri
  3. Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları
  4. Tüketici ekipmanları
  5. Aydınlatma ekipmanları
  6. Elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere)
  7. Oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları
  8. Tıbbi cihazlar
  9. İzleme ve kontrol aletleri
  10. Otomatlar

    Üzerinde (veya ambalajının üzerinde) aşağıdaki işaret bulunan ekipmanlar atık haline geldikten sonra AEEE sınıfında değerlendirilir.

Müdürlüğümüzce, bölgemizdeki tüm elektronik atıklar yapılan istek ve şikayetler doğrultusunda teslim alınarak ilgili tesise (elektronik atık ayrıştırılması ve geri dönüşümü konusunda Bakanlık tarafından lisanslandırılmış) ulaştırılmaktadır.

Diğer atıklardan ayrı olarak biriktirdiğiniz AEEE’leri Belediyemize bildirmeniz durumunda, en geç 3 işgünü içerisinde adresinizden teslim alıyoruz.

Ev veya ofislerinde AEEE’leri diğer atıklardan ayrı olarak biriktiren vatandaşlarımız, aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak atıklarının teslim alınmasını ve değerlendirilmesini sağlayabilirler;

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com

 


 

DİĞER ATIKLAR

Türkiye’de özel atıkların kaynağında ayrı toplanması, henüz tam olarak uygulanamamasına rağmen yeni yeni bir kültür haline gelmektedir. Atıkları kaynağında (bulunduğu noktada) ayrıştırılıyor olmasının avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Enerji ve hammadde tasarrufu,
  • Bertaraf ihtiyacı ve maliyetinin azaltılması,
  • Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde iş imkanının artması,
  • Çoğu atık bileşenin fiyatlarının hammaddelere kıyasla daha ucuz olması…

Bu avantajlar, ayrıştırılan atık türünün artmasıyla daha da çoğaltılabilir.

İlçemizde kaynağında ayrıştırılan atık türlerini sıralayacak olursak;

  • Atık kağıt, metal ve plastikler,
  • Atık camlar,
  • Atık pil ve akümülatörler,
  • Atık elektrikli ve elektronik eşyalar,
  • Bitkisel atık yağlar,
  • Organik atıklar,
  • Tıbbi atıklar,
  • Hafriyat ve moloz atıkları,
  • Evsel nitelikli atıklar.

Bu listeye Türkiye’de ayrı mevzuata tabi ve kaynağında ayrı toplanabilecek aşağıdaki atık türlerini de ilave etmek mümkündür;

  • Ömrünü tamamlamış lastikler,  
  • Atık yağlar (madeni yağlar),
  • Tehlikeli atıklar.

Yukarıda sayılan tüm atıklar ile ilgili aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak bizimle iletişime geçebilir ve aslında değerlendirilebilecek olan atıklarınızın düzenli depo sahasına gönderilmesini engelleyerek doğanın korunmasına yardımcı olabilirsiniz;

Telefon: 444 44 55 no’lu İletişim Merkezi’mizi arayarak

Online: https://besiktasbelediyesi.mi4biz.com